Diana Scobioală

Directoarea INJ o îndeamnă pe Maia Sandu să studieze legea cu privire la Institutul Naţional al Justiţiei

Victoria Muntean

Vă îndemn să studiaţi legea cu privire la Institutul Naţional al Justiţiei şi veţi afla că INJ nu se află în subordinea Guvernului. Respectiv, dvs. nu deţineţi competenţe să-mi cereţi demisia. Dintr-o altă declaraţie a dvs. am aflat că intenţionaţi să modificaţi legea şi să plasaţi institutul sub controlul Guvernului. Este o practică asiatică şi vine în contradicţie cu principiile puse la baza creării instituţiei şi recomandările Consiliului Europei”, a declarat directoarea INJ.

Şefa INJ califică acuzaţiile Maiei Sandu cu privire la actele de corupţie în instituţie ca fiind „nefondate şi neprobate”.

Numai de la un an de la preluarea mandatului meu, am implementat admiterea electronică, ceea ce presupune două teste scrise în faţa computerului: testul psihologic şi testul de specialitate. Această admitere electronică presupune că testele se dau în faţa computerului şi conţine 1600 de întrebări, pe care noi le publicăm pe site-ul INJ cu 60 de zile înainte de examen. Publicăm şi  variantele de răspuns,precum şi răspunsul corect. Testul durează trei ore, la expirarea căruia candidatul primeşte imediat rezultatul. În aceste condiţii, vă rog să ne explicaţi, cui să-i dăm mită şi cine ia mită? Computerul, softul sau partenerii străini?”, a mai menţionat Diana Scobioală.

Potrivit Legii privind Institutul Naţional al Justiţiei, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova pe 8 iunie 2006, INJ este o instituţie publică ce dispune de patrimoniu propriu, autonomie administrativă, ştiinţifică şi didactică.