Vlad Bilețchi și Vladimir Voronin

DOC// Discursul xenofob al lui Vladimir Voronin, pe agenda Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității

Corina Bezer

Plângerea depusă de președintele formațiunii AUR, Vlad Bilețchi, va fi analizată de experții Consiliului la data de 10 iunie 2021, începând cu ora 10.00. Ținând cont de restricțiile pandemice, ședința va avea loc online, iar în cadrul acesteia, Vlad Bilețchi va aduce toate argumentele care demonstrează discriminarea rasială și etnică de care a dat dovadă capul de listă al Blocului electoral al comuniștilor și socialiștilor, Vladimir Voronin, în cadrul unei emisiuni televizate.

„Condamnăm ferm acest discurs instigator la ură promovat de Vladimir Voronin. Dumnealui trebuie să înțeleagă faptul că am scăpat demult de perioada sovietică, când astfel de sperietori erau admise. Sper foarte mult ca membrii Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării să ia atitudine, întrucât, în caz contrar, riscăm să dăm undă verde unui precedent periculos, în care discriminarea pe bază de gen, rasă sau etnie să fie o normalitate. Noi milităm pentru democrație și pentru respectarea tuturor drepturilor omului, întrucât valorile promovate de noi sunt cele pro-europene și pro-românești”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).

SS

Amintim că la data de 18 mai, președintele AUR, Vlad Bilețchi, a depus o plângere la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, solicitând sancționarea comunistului. Asta după ce la data de 13 mai 2021, în cadrul emisiunii în limba rusă „ГЛАВНОЕ” de la postul de televiziune TVC21, președintele PCRM, Vladimir Voronin a utilizat un discurs rasist și xenofob. Acesta a declarat: „Asta vă doriți, dragi alegători, când veți vota pentru parlament? Vă doriți ca ei să voteze pentru eliminarea statutului de neutralitate al țării?  Și pentru ca soldații NATO să vină aici și să aveți copii cu pielea închisă la culoare, nu doar cu pielea albă? Asta vă doriți? Iar după ei să vină jandarmii români?”.