Spălare de bani

DOC// Schemele de spălare de bani ale lui Veaceslav Platon. Cum fura acesta bani de la BEM

Corina Bezer

Astfel, mai multe companii conduse de persoane interpuse au contractat credite de la Victoriabank, în valoare de 40 de milioane de dolari și 129 de milioane de lei, în perioada 2011-2012. Banii imediat un fost transferați pe conturile dintr-o bancă letonă a unor companii off-shore care ar fi controlate de Veaceslav Platon. 

ss

În 2014, cu un an înainte de expirarea termenului depozitului, banii au fost restituiții băncii, din contul altor credite contractate de la Banca de Economii de două companii afiliate lui Ilan Șor.

Aceste firme au împrumutat de la BEM 53 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă aproape un miliard de lei.

„Cinci agenți economici, din grupul Platon, au luat credite de la Victoriabank în sumă totală de 40 milioane dolari și 123 milioane de lei. Acești bani au fost transferați la patru societăți comerciale din Letonia, transferurile fiind efectuate de la aceeași adresă IP. Aceste societăți comerciale erau înregistrate în jurisdicții off-shore. Pentru aceste credite au fost puse drept gaj acțiuni de la Moldindconbank, acțiuni de la Asito, dar și bunuri imobile de la Moldinconbank și din Federația Rusă. Ulterior, Platon Veaceslav a garantat pentru fiecare din acei cinci agenți economici că va fi întors creditul. De aici reiese că persoana este cointeresată în aceste credite, vă dați seama că nu este un act de binefacere. Între timp, de la Banca de Economii, grupul Shor a luat credit de circa 15 milioane de euro. Suma este transferată prin mai mulți agenți economici, sunt nominalizați în schema de frudare și agenți care se regăsesc în raportul Kroll. În final, banii au ajuns la o companie care încheie contract de cu Victoriabank de restituire a creditului cu acești 5 agenți economici. Ulterior, banii sunt restituiți din contul Băncii de Economii. Iar statul a restituit neajunsurile în bancă”, a explicat șeful Procuraturii Anticorupție.

aaa

Acțiunile de urmărire penală continuă în vederea stabilirii tuturor bunurilor care au fost obținute în urma ilegalităților și recupararea prejudiciului.