Igor Dodon

Dodon pune pe umerii Moldovei datoria la gaz a Transnistriei

Corina Bezer

În timpul vizitei sale la Moscova, preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a discutat cu reprezentanţi ai Gazprom despre datoria pe care o are Moldova la compania rusă. Acesta a vorbit şi despre soluţionarea problemei legate de datoria Chişinăului pe care o are la Gazprom, ce ar constitui circa 6,5 miliarde dolari, dintre care doar 500 milioane aparţin Republicii Moldova, restul 6 miliarde fiind ale Transnistriei. Potrivit lui, concernul „Gazprom” nu împarte datoria în cea a Transnistriei şi cea a Moldovei. „Avem anumite idei cum să ieşim din această situaţie. Datoria din dreapta Nistrului este de circa 500 mln de dolari, iar din stânga Nistrului – de circa 6 mlrd de dolari. Trebuie să înţelegem că toată această datorie – de peste 6,5 mlrd de dolari – este datoria totală a Moldovei”, a declarat Igor Dodon.

În acelaşi timp, societatea civilă critică dur declaraţiile controversate ale noului preşedinte.  „În relaţia cu Republica Moldova, Federaţia Rusă, profitând de coruperea şi incompetenţa clasei politice din Republica Moldova, precum şi de prezenţa agenţilor ruseşti, a creat nişte capcane pentru Republica Moldova. Domeniul energetic se referă, în primul rând la relaţiile dintre Republica Moldova şi Gazprom. Declaraţiile lui Dodon, oricât de Dodon nu ar fi, nu sunt întâmplătoare”, a declarat analistul politic Oazu Nantoi. 

În acelaşi timp, câțiva interauți au organizat un flashmob ca răspuns la declaraţiile scandaloase ale lui Dodon. Tinerii au venit cu propunerea de a expedia facturile pentru gazele naturale la adresa președintelui, pentru ca acesta să le plătească şi facturile lor.

Menţionăm că delegaţia Republicii Moldova în frunte cu preşedintele Dodon s-au întors din prima vizită efectuată la Moscova. Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că ar fi îndeplinit sarcinile propuse.
Flashmob anti-dodon