Igor Dodon

Dodon, suspendat temporar din funcție! Vezi decizia Curții Constituționale

Sâmbătă, 21 octombrie 2017, 16:27

Magistrații Curții Constituționale (CC) au decis că instituitea interimatului funcției de președinte pentru numirea în funcție a ministrului Apărării este „justificată” prin „refuzul deliberat” al șefului statului Igor Dodon de a-l numi, la solicitarea repetată a Guvernului, pe Eugen Sturza în fruntea Ministerului Apărării.

„Curtea a reținut că refuzul Preşedintelui Republicii Moldova de a-şi îndeplini obligația constituțională de numire a candidaturii propuse repetat de Prim-ministru și de a executa Hotărârea Curții Constituționale  nr. 2 din 24 ianuarie 2017 constituie o încălcare gravă a obligațiilor sale constituționale și a jurământului depus la învestirea în funcție.

Astfel, având în vedere că Președintele a refuzat în mod deliberat de a-și îndeplini obligația constituțională de numire a candidaturii propuse repetat de Prim-ministru pentru funcția de ministru al apărării, Curtea a reținut că, în sensul articolului 91 din Constituţie, Președintele se află în imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția în cauză, ceea ce justifică instituirea interimatului funcției pentru asigurarea exercitării acestei obligații constituționale”, se arată în decizia Curții Constituționale.

Viceministrul Justiției, Eduard Serbenco, care a reprezentat interesele Guvernului la Înalta Curte, a declarat presei că decretul urmează a fi semnat „într-un termen rezonabil”, legislația prevăzând de la trei la 14 zile pentru acest lucru.

Ți-a plăcut articolul? Abonează-te:

Sau distribuie-l și tu:

Distribuie