Igor Dodon

Dodon vrea să sărbătorească “eliberarea Moldovei de fascism”. Ce plănuiește să facă

Corina Bezer

La o ședință de lucru a unui comitet responsabil de pregătirea și desfășurarea „sărbătorii”, Dodon a anunțat că evenimente cu această ocazie vor fi organizate în diferite regiuni ale Republicii Moldova, printre aceastea numărându-se restaurarea monumentelor, deschiderea muzeelor și a expozițiilor de fotografie, lansări de carte etc, informează Deschide.md. 

Pe 24 august curent, Dodon va marca marca aniversarea a 75-a de la „eliberarea Chișinăului în cadrul operațiunii Iași-Chișinău”. 

În ziua respectivă va avea loc inaugurarea Monumentului eroilor eliberatori ai capitalei, instalat în fața sediului Academiei de Științe a Moldovei și restaurat la inițiativa președintelui țării. Tot în aceeași zi va avea loc tradiționala depunere de flori la Complexul Memorial „Eternitate” din capitală, apoi, la inițiativa șefului statului, la Complexul Memorial „Capul de pod Șerpeni” vor avea loc mai multe evenimente comemorative. În seara zilei de 24 august, va fi prezentată premiera filmului documentar „Istoria Moldovei. Operațiunea Iași-Chișinău”, realizat la inițiativa președintelui Republicii Moldova. Evenimentele festive se vor încheia cu un concert grandios și un spectaculos foc de artificii”, a declarat Dodon.

În urma operației Iași-Chișinău, Basarabia era anexată la Uniunea Sovietică pentru 47 de ani.