Europenii vor să oprească orice finanţare pentru Republica Moldova

Europenii vor să oprească orice finanţare pentru Republica Moldova

Corina Bezer

Reacţiile din exterior au început să apară imediat după procedura de vot, semn că europarlamentarii au fost cu ochii pe ceea ce s-a întâmplat în Parlamentul de la Chişinău. „Este o ruşine că majoritatea parlamentară a ales pentru cetăţenii săi autoritarismul în defavoarea democraţiei, corupţia în locul transparenţei şi haosul în locul statului de drept. Este foarte regretabil faptul că 74 de deputaţi au ales să consolideze autocraţia PD şi PSRM, cu liderul lor Plahotniuc, în loc să apere interesele poporului. Comisia de la Veneția a avut o recomandare clară – de a nu se schimba sistemul electoral. Având în vedere situația gravă și neglijarea de către Partidului Democrat și Partidul Socialiștilor a recomandărilor Comisiei de la Veneția și a condiționalităților UE, PPE solicită Comisiei Europene să oprească orice finanțare și să reevalueze Acordul de Asociere UE-Moldova“, a declarat Joseph Daul, preşedintele PPE.

O reacţie asemănătoare a avut şi europarlamentarul român Siegfried Mureșan. El a amintit ce s-a întâmplat în România la începutul acestui an, când sute de mii de oameni au protestat împotriva unor ordonanțe ale Guvernului care prevedeau grațierea politicienilor corupți.

„S-a văzut foarte clar: parlamentarii Partidului Democrat au votat cot la cot cu parlamentarii lui Dodon. Când asta s-a întâmplat în Romania la începutul acestui an, am avut 500.000 de oameni în stradă. Politicienii au pierdut, oamenii au câștigat", a declarat Sigfried Mureşan, europarlamentar român.

Precizăm că antrerior, oficialii de la Bruxelles au transmis mesaje dure conducerii de la Chişinău şi au îndemnat să nu modifice sistemul electoral.