f

EXCLUSIV // Lista martorilor în care pune speranța Vlad Filat conform Deschide.md

Corina Bezer

Sursele Deschide.md spun, însă, că o parte din numărul martorilor propuși de apărarea lui Filat au refuzat deja invitația avocaților, ei având acest drept, pentru că sarcina de a-i convinge să vină în instanță le revine avocaților. Totusi instanța va avea ultimul cuvânt în acest sens și, teoretic, i-ar putea obliga pe unii dintre ei să vină sa depună marturie.

Printre martorii propuși de apărarea lui Filat, se regăsesc:

  1. Nicolae Platon – fost șef al Inspectoratului Fiscal din partea PLDM
  2. Mircea Buga – fost ministru al sănătății din partea PLDM
  3. Victor Cojocaru – director Franzeluța
  4. Victor Catan – fost ministru de Interne din partea PLDM
  5. Veaceslav Negruța – fost ministru al Finanțelor din partea PLDM
  6. Molly Mckew – fosta consilieră americană a lui Filat (figurantă în scandalul prezentat de Renato Usatîi, prin care îl acuza pe Filat că a plătit-o din banii BEM)
  7. Alexei Roibu – fost ministru de Interne din partea PLDM
  8. Susanu Angela – director adjunct al Agenției Proprietății Publice
  9. Grosu Vladimir – fost ministru al Justiției din partea PLDM
  10. Tudor Balițchi – fost șef al Serviciului Vamal din partea PLDM
  11. Chiril Lucinschi – deputat PLDM
  12. Vadim Pistrinciuc – deputat PLDM
  13. Dorin Draguțanu – fost șef BNM
  14. Cebotari Vladimir – ministrul Justiției din partea PDM
  15. Grama Octavian – fost viceministru al Sănătății din partea PLDM
  16. Sainciuc Sergiu – fost vice ministru al Muncii din partea PDM
  17. Grigore Ștefan – director general adjunct al Agenției Relatii Funciare și Cadastru
  18. Ion Platon – director general adjunct Moldsilva

Sursele Deschide.md mai spun că apărarea îi vrea în instanță, pentru că o parte dintre cei menționați au făcut parte sau au avut legătură indirectă cu comisia care a analizat emisia de acțiuni de la BEM. Cât despre prezența deputaților PLDM, Chiril Lucinschi și Vadim Pistriniuc, în lista de mai sus, sursele ne spun că nu este clară deocamdată motivația invitării lor, însă apararea ar aștepta de la ei clarificări în legătura cu anumite întâlniri comune cu Shor, dar și în legatura cu automobilul Porsche primit de Filat de la Shor. Popa așteaptă ca martorii respectivi să confirme faptul că mașina a fost primită sub formă de cadou și nu sub formă de mită cum declară acuzarea

Un martor surpriza este fosta consultantă americană a lui Vlad Filat – Molly Mckew. Ea a părăsit Republica Moldova imediat după ce Renato Usatîi a publicat informații legate de modul în care aceasta era plătita de către Filat.

Cât despre prezența foștilor miniștrii de interne ai PLDM în Guvernul Filat, sursele Deschide.md spun ca aceștia sunt chemați sa infirme acuzațiile că instuția pe care o conduceau ar fi făcut presiuni asupra lui Ilan Shor. Asta după ce sursele din MAI au spus că Vlad Filat acumula, prin intermediul anumitor persoane din sistemul afacerilor interne, materiale compromițăroare pe care le folosea pentru a face presiuni asupra lui Shor. 

Un alt nume sonor în lista martorilor apărării este Dorin Drăguțanu, doar că spre deosebire de ceilalți, acesta nu este un nume supriză. Asta în condițiile în care despre intenția de a-l invita la judecată, a vorbit și avocatul Igor Popa. 

Deschide.md nu a reușit să ia legătura deocamdată cu cei vizați, dar redacția va veni cu reacțiile lor în materialele ulterioare. 

Sursa: Deschide.md