Ilan Shor

Expert din România despre situația din Orhei: „Bine, eşti denunţător, dar în continuare eşti primar şi gestionezi bani publici?”

Corina Bezer

Preşedintele Asociaţiei Expert Forum de la Bucureşti, Sorin Ioniță, a declarat în cadrul emisiunii „Orizont european” de la TVR că:

În Letonia a fost penalizată o bancă, şi chiar şi o persoană a fost sancţionată într-un proces judiciar din cauza acestui furt al miliardului din Moldova. În schimb, în Moldova nu s-a întâmplat nimic. Această chestiune este îngropată într-o mare de vorbe. Sunt oameni care au participat într-un mod foarte activ, cum ar fi primarul de Orhei, Ilan Shor. El chiar e denunţător. Este halicinant ce se întâmplă. Bine eşti denunţător, dar tu în continuare eşti primar şi gestionezi bani publici?.

Amintim că în octombrie trecut, Ilan Shor a depus un autodenunț în care spune că i-a oferit în calitate de mită fostului premier Vlad Filat bunuri, servicii și bani în valoare de cca 250 de milioane de dolari. Potrivit autodenunţului pe care l-a scris, Ilan Shor a oferit ultima sumă de 20 de milioane de lei, în calitate de mită, la începutul toamnei trecute,  atunci când ocupa deja  funcția de primar al orașului Orhei.
Procurorii spun că primarul de Orhei a scăpat de răspundere penală în acest caz anume pentru că a făcut autodenunțul.