Vlad Plahotniuc

Fostul lider PDM, Vlad Plahotniuc, a primit mandat de arest pentru 30 de zile. Când ar putea fi extrădat

Corina Bezer

„Învinuitul Plahotniuc Vladimir Gheorghe, măsura preventivă – arest preventiv pe un termen de 30 de zile cu calcularea termenului începând cu momentul reținerii lui. În baza încheierii, de eliberat un mandat judecătoresc care se pune în executare imediat și urmează a fi adus de către procuror care conduce învinuirea penală la cunoștința învinuitului imediat după reținere. Locul unde urmează să fie deținut învinuitul este Penitenciarul nr. 13, mun. Chișinău”, se arată în decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. 

Cele trei capete de acuzare înaintate lui Vladimir Plahotniuc sunt: crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari. Potrivit procurorului, dupa ce vor fi traduse în limba engleză, actele de învinuire vor fi expediate imediat autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii, cu solicitarea ca Vlad Plahotniuc să fie extrădat și tras la răspundere în Republica Moldova.

„Urmează a fi înaintată cerere de extrădare autorităților competente ale statului în care este localizat. Procuratura Generală dispune de organe specializate ce țin de colaborarea internațională. Urmează a fi extrădat din statul din care se află”, declară Dumitrul Răileanu, procuror PCCOCS. 

De altă parte, avocatul lui Vlad Plahotniuc, Lucian Rogac, a declarat că va contesta decizia Judecătoriei Ciocana. Potrivit lui, clientul său, cu care a vorbit la telefon, se declară nevinovat. 

„Dumnealui nu-şi recunoaşte vinovăţia pentru că nu are pentru ce. Motivele care au stat la bază le consider neîntemeiate şi nefondate şi pasibile casării şi în acest temei voi înainta un recurs în zilele apropiate pentru a contesta încheierea respectivă”, a declarat avocatul lui Plahotniuc. 

Amintim că la începutul acestei săptămâni, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc. Acesta a fost anunțat în căutare internațională și interstatală în octombrie 2019, la inițiativa Procuraturii Anticorupție. Ulterior, pe numele lui Plahotniuc  au fost pornite mai multe cauze penale. În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.