Igor Dodon

(FOTO) Igor Dodon răspunde NEADECVAT ambasadorilor SUA și României. Vezi gestul necugetat al șefului statului

Corina Bezer

Totul a început de la blocajul președintelui Dodon pentru un grup de militari ai Armatei Naționale ca să nu participe la un exercțiu internațional în România. Precizăm că după ce a luat această decizie, Igor Dodon nici măcar nu a informat autorităţile de la Bucureşti despre decizia sa, informează Independent.md.

Acest lucru i-a deranjat pe ambasadorii SUA și României, care i-au cerut explicații lui Dodon pentru gestul său. Daniel Ioniță și James Pettit au semnat o scrisoare comună, pe care i-au trimis-o lui Igor Dodon, acuzând o atitudine „neprietenoasă” din partea președintelui.

Scrisoare

În scrisoare, oficialii susțin că atitudinea lui Dodon „nu reflectă nicidecum substanța, angajamentul și contribuțiile susține ale SUA și României la consolidarea capacităților instituționale ale Republicii Moldova”.

Ambasadorii Ioniță și Pettit îl avertizează pe Dodon că astfel „armata Republicii Moldova va fi pusă în imposibilitatea asigurării unui grad corespunzător de instruire”.

În replică, Igor Dodon le-a amintit celor doi că „Republica Moldova este un stat suveran și independent” și că „Președinția nu acceptă comentarii din exterior și ingerințe în activitatea sa și în deciziile care sunt luate”.

Mai mult, el le-a solicitat celor doi ambasadori să „nu ofere lecții președintelui Republicii Moldova”.

sss