Marius Lazurcă și Gheorghe Brega

Frații la nevoie se cunosc! România va acorda ajutor umanitar pentru populația social-vulnerabilă din R.Moldova

Nicolae Sîli

Ambasadorul României a reiterat faptul că Guvernul de la București va acorda un ajutor umanitar cu titlu gratuit și care ține cont de necesitățile anumitor grupuri socialmente vulnerabile, în special din zona rurală. Asistența umanitară va consta în produse alimentare – făină, paste făinoase, mălai, conserve de carne, de pate și de legume, precum și în păcură pentru suplinirea rezervelor centralelor termoelectrice pentru necesitățile de urgență.

În perioada imediat următoare, Guvernul României va înștiința oficial, printr-o scrisoare, autoritățile de la Chișinău asupra tuturor detaliilor de conținut și de livrare a produselor umanitare.

În cadrul întrevederii, s-a discutat despre grupurile de destinatari, aflați în situații de dificultate, corectitudinea și transparența listelor pregătite de autoritățile locale. În mod special, s-au examinat detaliile tehnice și mecanismul transparent de transportare și repartizare a coletelor cu produse alimentare către beneficiari.

Viceprim-ministrul Gheorghe Brega a mulțumit Guvernului României pentru promptitudine în examinarea solicitării remise de Guvernul Republicii Moldova pentru ajutorul de urgență. În același context, vicepremierul a dat asigurări privind facilitarea procedurilor vamale și monitorizarea distribuirii produselor alimentare destinate persoanelor vulnerabile din punct de vedere social.

Interlocutorii au concluzionat că grupul de lucru, condus de viceprim-ministrul Gheorghe Brega, se va întruni în ședințe de coordonare a acțiunilor necesare pentru recepționarea și distribuirea ajutorului umanitar nerambursabil acordat de Guvernul României, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.