Republica Moldova - România

Guvernele Republicii Moldova și României se REUNESC în contextul marcării a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Corina Bezer

„Va fi o şedinţă bilaterală a celor două guverne, pe 23 martie, la Piatra Neamţ. Suntem onoraţi, şi cred că nu este un cuvânt prea mare, că Guvernul României a ales ca această şedinţă comună să se desfăşoare la Piatra Neamţ. Este o cinste şi o onoare", a declarat Ionel Arsene, scrie agerpres.ro.

Liderul PSD Neamţ şi al Consiliului Judeţean a adăugat că la Piatra Neamţ au sosit deja reprezentanţi ai Guvernului pentru a pune la punct toate detaliile legate de şedinţă, urmând ca locaţia şi ora la care se va desfăşura să fie stabilite ulterior.

Şedinţa comună a guvernelor din România şi Republica Moldova se desfăşoară şi în contextul marcării, pe 27 martie, a Unirii în 1918 a Basarabiei cu România.

Guvernul României a avut mai multe ședințe comune cu Guvernul R. Moldova.

La 3 martie 2012, a avut loc, la Iași, prima ședință comună a Guvernelor României și R. Moldova. Desfășurarea ședinței comune a celor două guverne, la 3 martie 2012, la Iași, a fost planificată în urma unor convorbiri telefonice dintre premierul român Mihai-Răzvan Ungureanu și omologul său moldovean, Vlad Filat, din 14 și 19 februarie 2012. În cadrul acestei prime ședințe comune a Guvernelor României și R. Moldova a fost semnat Planul de Acțiune pentru aplicarea Declarației Comune privind Instituirea unui Parteneriat Strategic între România și R. Moldova pentru Integrarea Europeană a R. Moldova. Unul dintre obiectivele asumate prin semnarea acestui document îl reprezintă crearea Comisiei Interguvernamentale România — R. Moldova. Un alt document semnat se referă la cooperarea și ajutorul reciproc în cazul producerii dezastrelor, dar și la cooperarea în domeniul turismului.

Următoarea ședință ale celor două Guverne a avut loc la 22 septembrie 2015. Aceasta a avut loc la Neptun, județul Constanța. Atunci guvernele celor două state românești erau conduse de Victor Ponta și Valeriu Streleț.