haos parlament

Haos în Parlament. Cu o viteză ameţitoare, majoritatea PSRM-ŞOR a votat în lectură FINALĂ trecerea SIS în subordinea Parlamentului

Corina Bezer

De menționat că deputații Platformei DA, PAS, PDM și Pro Moldova au cerut retragerea de pe ordinea de zi a mai multor proiecte controversate, printre care inițiativa ce vizează controlul SIS. Propunerile nu au întrunit numărul necesar de voturi, datorită socialiștilor și celor de la Pentru Moldova, platformă din care fac parte deputații Partidului Șor și câțiva neafiliați. Într-un final, s-a ajuns la blocări de tribună şi îmbrânceli. 

Totodată, socialiștii și Pentru Moldova, platformă din care fac parte deputații Partidului Șor și câțiva neafiliați, au votat mai multe proiecte la rând, fără ca acestea să fie prezentate și dezbătute, așa cum prevede Regulamentul Parlamentului. Mai mult, deputații nu stau la locurile lor, iar în sală se fluieră și se scandează „Rușine”.

Majoritatea parlamentară a adoptat pe bandă rulantă proiectele incluse pe ordinea de zi, pe fundalul nemulțumirilor opoziției. Fără dezbateri și prezentări a fost adoptat și proiectul cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

În plin haos, deputații PSRM și Pentru Moldova au votat, în prima lectură, și proiectele de lege care prevăd un statut juridic special pentru UTA Găgăuzia.

Deputații au votat, în prima lectură, și abrogarea deciziei prin care terenul Stadionului Republican a fost transmis cu titlu oneros pentru construcția ambasadei SUA.

La propunerea Partidului Șor, grupul Pentru Moldova, format din foști democrați care au trecut și pe la Pro Moldova, s-a ales cu un fotoliu de membru al Biroului permanent, care va fi ocupat de Sergiu Sîrbu.

Liderul Pro Moldova, Andrian Candu, a spus că, deocamdată, nu va delega pe nimeni.