dodon

Igor Dodon a fost „încoronat” preşedinte al Republicii Moldova

Corina Bezer

Înainte de ceremonia de învestire, Igor Dodon a vorbit susţinătorilor socialişti, care au fost aduşi organizat la eveniment, despre aşa-zisă „victorie a statului moldovenesc”. El a spus că are nevoie de o societate unită, a îndemnat liderii altor partide să „coboare de pe baricade” și a promis că cetățenii nu-l vor vedea „doar la televizor”.

„Stimaţi prieteni, dragi concetăţeni, vreau să vă felicit încă odată cu această victorie – victoria poporului moldovenesc. Vă mulţumesc foarte mult”, a declarat Igor Dodon în faţa cetăţenilor. 

În acelaşi timp, în fața Palatului Republicii, susținătorii lui Dodon, scandau în limba rusă „Victorie” şi îşi aclamau idolul, care nu a ezitat să vorbească şi în limba rusă.

Ceremonia de investire a lui Dodon a avut loc cu mare fast la Palatul Republicii, unde au fost invitaţi deputaţi, ambasadori, precum şi alţi idoli ai noului preşedinte.

"Dragi cetățeni, La un început de cale trebuie să ai viziuni clare și asupra obiectivului final. Îmi doresc la final de mandat o Moldovă prosperă și cetățeni încrezători în ziua de mâine. Voi munci pentru a oferi poporului Moldovei un prezent și un viitor mai bun. Există o înțelepciune antică, pe care eu o împărtășesc în totalitate. Ea spune că un conducător trebuie să țină minte trei lucruri. Mai întâi, că el conduce oameni. Al doilea, că el îi conduce după legi. Și al treilea, că nu conduce totdeauna. Eu voi ține cont mereu de acest principiu. Și voi avea grijă ca după conducerea mea, eu să am cât mai puține regrete, iar cetățenii țării să aibă cât mai multe păreri de bine", a declarat Dodon în discursul de învestire. 

Precizăm că ceremonia de investire a fost boicotată de mai multe partide, iar Nicolae Timofti şi Alexandru Tănase la fel nu au fost prezenţi. Ulterior, Igor Dodon a depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, printre huiduielile mulţimii unioniste, care i-au transmis lui Dodon mesajul că nu îl vor preşedinte. Amintim că pe 13 noiembrie, la cel e-al doilea tur a scrutinului prezidențial, aproximativ 55% dintre cetățenii Republicii Moldova i-au acordat votul lor lui Igor Dodon, în timp ce Maia Sandu a primit aproximativ 45%.