Igor Dodon

Igor Dodon, criticat de Comisia de la Veneția! Vezi ce au declarat experții europeni

Corina Bezer

„Am aflat că Președintele Republicii Moldova a făcut declarații foarte critice prin care a pus la îndoială hotărârile Curții Constituționale și imparțialitatea judecătorilor constituționali. Aș vrea să reamintesc că într-un stat democratic, care se conduce de principiul statului de drept, critica adusă hotărârilor curții constituționale este admisibilă în măsura în care aceasta este respectuoasă.

În timp ce libertatea de expresie reprezintă o valoare fundamentală într-un stat democratic, persoanele care ocupă funcții publice sunt obligate să manifeste reținere în critica pe care o fac. Critica lipsită de respect, în special declarațiile amenințătoare, îndreptată împotriva judecătorilor și menită să influențeze deciziile instanței constituționale, este inadmisibilă”, a declarat Gianni Buquicchio.

Amintim că recent, președintele Igor Dodon a adus critici hotărârilor CCM, iar pe 19 septembrie, după ce Guvernul a sesizat Înalta Curte pe marginea subiectului numirii noului ministru al Apărării, şeful statului a atras atenția că CC nu poate desena încontinuu scenarii comode guvernării.

„Dacă actuala Curte Constituțională va încerca să excludă Președinția din procesul numirii miniștrilor și va jongla iarăși cu legea în favoarea Coaliției de la guvernare, ea se va autodiscredita definitiv. Și va fi ea însăși pasibilă de răspundere la timpul potrivit”, a menționat șeful statului într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.