Igor Dodon la Bruxelles

Igor Dodon la Bruxelles: „Voi anula Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”

Corina Bezer

În cadrul dialogului, oficialii au făcut un schimb de opinii cu privire la situația curentă și în special relațiile dintre UE și Republica Moldova.

Igor Dodon a menționat că, deși prognozele cu privire la dezvoltarea țării noastre după semnarea Acordului de Asociere cu UE erau foarte optimiste, în realitate, după doi ani de implementare, situația în țară s-a înrăutățit. În acest context, președintele s-a referit atît la indicatorii macroeconomici, calitatea vieții cetățenilor, indicii de percepție a corupției, dar și la independența instituțiilor și libertatea mass-media.

Șeful statului a reiterat faptul că dacă în rezultatul alegerilor parlamentare ordinare sau anticipate, ori în cadrul unui eventual referendum, se va decide că Acordul de Asociere cu UE trebuie anulat, în calitate de președinte va da curs acestei inițiative.

În cursul întrevederii, Igor Dodon a atenționat asupra faptului că scăderea încrederii în instituțiile UE, dar și a celor care și-ar dori o integrare cu UE, de la 68% în 2009 – la 38% în 2016, se datorează atît proastei guvernări în această perioadă, cît și dublelor standarde cu context geopolitic pe care le-au aplicat oficialii europeni în raport cu tot ce s-a întîmplat în acești ani la Chișinău.

În alt context, președintele țării a mulțumit pentru sprijinul financiar record acordat țării noastre în ultimii opt ani, exprimîndu-și regretul că acest suport nu a dus la îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Potrivit lui Igor Dodon, pentru Republica Moldova este vitală acum restabilirea relațiilor cu Federația Rusă, lansînd, în context, inițiativa demarării negocierilor trilaterale UE, Republica Moldova, Federația Rusă pe subiectul comerțului.

În altă ordine de idei, Igor Dodon a solicitat asistență în investigarea fraudei miliardelor din sistemul financiar-bancar, mai ales că toate acestea s-au întîmplat după semnarea Acordului de Asociere.

În cadrul discuțiilor, Igor Dodon a comunicat despre faptul că reformele la Chișinău în mare parte sînt mimate, deși este necesară voință politică pentru reformarea, în primul rînd, a instituțiilor de drept, a sistemului de justiție, a procuraturii.

„Vom continua dialogul, în primul rînd, în beneficiul Republicii Moldova și al cetățenilor săi”, a conchis Igor Dodon la finele întrevederii.

Cu toate acestea, Președintele Consiliul European, Donald Tusk se arată convins că cooperarea Uniunii Europene și Republicii Moldova este în interesul țării noastre pentru reforme și viitor, în urma întrevederii cu Președintele Igor Dodon.

„Rămân convins că cooperarea UE-RM, ce include AA/DCFTA [Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător – n.r.] este în interesul Republicii Moldova pentru reforme și viitor”, a declarat Donald Tusk pe pagina sa de Twitter.