Igor Dodon

Igor Dodon și-a găsit „soluția”. Vrea să modifice Constituția și să aibă mai multe atribuții

Corina Bezer

Preşedintele Igor Dodon lansează o iniţiativă de modificare a Constituţiei, astfel încât şeful statului să aibă dreptul de dizolvare a Parlamentului, în afară de circumstanţele prevăzute de actuala Constituţie. Dodon spune că prin această iniţiativă se dau preşedintelui instrumente de control asupra activităţii Parlamentului.

Astfel, Igor Dodon propune introducerea a cinci noi cazuri care ar permite dizolvarea legislativului: 1 dizolvarea de către președinte are loc după consultarea fracțiunilor parlamentare. 2 președintele poate dizolva Parlamentul în cazul în care nu a implementat în decurs de 12 luni voința poporului exprimată într-un referendum consultativ. 3 Parlamentul poate fi dizolvat în cazul în care referendumul republican pentru demiterea președintelui s-a soldat cu rezultat negativ. 4 – Parlamentul nu a adoptat legea bugetului de stat în două luni de la începutul exercițiului financiar. 5 – Parlamentul poate fi dizolvat prin referendum inițiat de președintele țării.

Reacția lui Andrian Candu nu s-a lăsat mult așteptată. 

„Într-o democrație parlamentară un Președinte responsabil nu înaintează ultimatumuri Parlamentului. Președintele Dodon, însă, în dorința de a supune Parlamentul, are falsa senzație că aș fi poștașul care duce scrisori deputaților. Îl invit pe președinte sa se adreseze direct deputaților, or modalitatea de comunicare instituțională cu fracțiunile îi este familiară”, scrie președintele Parlamentului e pagina sa de Facebook.

Menţionăm că în prezent, Constituția prevede că Parlamentul poate fi dizolvat în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni.