Igor Dodon

Igor Dodon – trei ore în fața procurorilor! Ce probleme are fostul președinte

Redacția Liber TV

„Sunt sigur că nu port nicio vină. Nici bănuit nu pot fi în acest dosar. Vreau să reitereze ce am spus în mai 2008: atunci Republica Moldova a abţinut cel mai avantajos preţ din regiune la livrarea energiei electrice. Preţ obţinut atunci, deşi responsabil nu eram eu, preţul era de 4,4 cenţi, când în Ucraina era de 6,2, cu 40% mai mare. Ucraina exporta cu şapte cenţi, iar România oferea cu 7,5”, a declarat Igor Dodon.

Dodon se arată convins că nu are nicio vină în dosarul în care e vizat.

„Dacă actuala conducere a țării crede că cu chemarea mea mai des la Procuratură o să scadă prețurile la gaz și la energie electrică în Republica Moldova, atunci greșește amarnic. Cu asta vreau să încep. Vedeți că când apare problema că poporul e nemulțumit de creșterea prețurilor în urma incompetenței Guvernului actual, ei mă cheamă la Procuratură. Le mai spun încă o dată: Toate încercările de a schimba agenda publică prin astfel de show-uri și justiție televizată nu vor aduce rezultate. Eu, așa cum am spus, nu mă ascund, vin, discut, prezint informațiile pe care le-am obținut suplimentar”, a declarat Dodon după audieri.

Procurorul Mariana Cherpec, responsabilă de relațiile cu mass-media din cadrul PG, a declarat că urmărirea penală pe acest caz continuă.

„Dumnealui nu îsi recunoaște vinovăția în săvârșirea infracțiunii de care este bănuit. În cadrul audierilor de azi a dat declarații aferent circumstanțelor cazului de care este bănuit, în cadrul cărora și-a expus poziția. Urmărirea penală pe caz continuă. Procurorii urmează să administreze și alte probe, care, după aprecierea tuturor probelor în ansamblu, din punct de vedere al coroborării lor, vor lua o decizie pe acest caz”, a declarat Cherpec.

Procuratura Generală precizează că Igor Dodon a eliberat atunci avizul în baza căruia, în mai 2008, a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în condițiile în care „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai mic cu 29%. Ca urmare, statul ar fi fost prejudiciat cu aproape 12 milioane de dolari (sau peste 123 milioane de lei), bani care ar fi fost tranferați ulterior pe conturile unor companii offshore. Aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturile consumatorilor finali, mai arată Procuratura Generală.