Manual Istoria Românilor

Igor Dodon vrea introducerea „Istoriei Moldovei” în școli. Cum comentează Ministerul Educației

Corina Bezer

În scrisoarea adresată prim-ministrului Pavel Filip, Dodon cere anularea ordinului din 2012 prin care disciplina Istoria a fost redenumită în „Istoria Românilor şi Universală”. Cu toate acestea, Ministerul Educaţiei a declarat că avem o singură istorie, cea a românilor şi nimeni nu va putea să le interzică copiilor să înveţe adevărata istorie a neamului nostru.

„Elevii noştri vor studia limba şi literatura română şi vor studia istoria românilor şi istoria universală aşa cum este curricula elaborată de către cei mai buni experţi în acest domeniu. Atunci în 2012, atunci când s-a semnat acest ordin pentru denumirea corectă a manualului de istorie, s-a lucrat mult într-un grup de experţi de la Academia de Științe a Moldovei”, a declarat Corina Fusu.

Ministrul Educaţiei mai spune că adevărul este unul singur, suntem români şi vorbim limba română. În acest sens, această instituţie va milita şi în continuare pentru apărarea adevărului istoric.

„Eu doresc ca viitorul Republicii Moldova să fie un viitor demn, un viitor care este bazat pe valori de corectitudine şi de adevăr. Ori adevărul este că suntem români şi că avem aceeași istorie comună cu a românilor care locuiesc astăzi în România”, a mai adăugat ministra.

Amintim că o tentativă asemănătoare făcute de guvernarea comunistă la începutul anilor 2000, a cauzat ample proteste de stradă și a eșuat.