Ilan Șor

Ilan Șor ar putea rămâne fără salariul de deputat. Decizia Comisiei juridice

Corina Bezer

Speakerul Parlamentului, Igor Grosu, a fost cel care s-a adresat la Comisia juridică cerând ca membrii să se expună privind evaluarea și examinarea activității deputatului Ilan Șor de la începutul activității Parlamentului de Legislatura a XI-a în partea ce ține de absențele nemotivate ale deputatului de la orice activitate a Parlamentului.

Comisia a constatat că deputatul Ilan Șor a lipsit de la ședințele Parlamentului și ale comisiilor parlamentare de la începutul activității noului Parlament. Această situație presupune că deputatul nu acoperă întreaga activitate, atât parlamentară cât și cea extraparlamentară.

La fel, Comisia face referire la o hotărâre a Biroului Permanent ce prevede că „aflarea deputatului în arest la domiciliu sau arest preventiv conduce la suspendarea dreptului de achitare a salariului”. În acest sens, hotărârea din 20 august 2021 a Curții Supreme de Justiție prevede menținerea încheierii Curții de Apel Cahul privind înlocuirea măsurii preventive „eliberare provizorie sub control judiciar” față de Ilan Șor cu măsura preventivă „arest preventiv” și anunțare în căutare a deputatului.

În cele din urmă Comisia juridică a decis că poate propune președintelui Parlamentului emiterea dispoziției privind suspendarea achitarea salariului pentru Ilan Șor.

Menționăm că Ilan Șor a fost reţinut în mai 2015, iar doi ani mai târziu a fost condamnat la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani. Pedeapsa va intra însă în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Ilan Șor se declară nevinovat și a părăsit Republica Moldova în iunie 2019.