Complexul Memoriat Eternitate

În plină criză de pandemie, Guvernul alocă peste 157 de mii de lei pentru 9 mai

25-03-2020 08:25

Deși suntem în plină criză de pandemie, Guvernul se pregătește din ce în ce mai minuțios de 9 mai. În cadrul ședinței de astăzi a Cabinetului de Miniștri, urmează să fie supus votului un proiect de hotărâre, care prevede alocarea din bugetul de stat a 157,5 mii de lei pentru confecționarea distincțiilor comemorative „75 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial”.

Conform proiectului de hotărâre, Guvernul va asigura finanțarea confecționării Medaliei comemorative „75 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial”, a legitimației aferente, a baretei de substituire și a cutiei capitonate. În total vor fi decorați 450 de veterani de război.

Însemnul medaliei reprezintă un medalion rotund monocolor, de aur brunat, cu diametrul de 30 mm și cu toartă de suspensie în partea superioară, prin care însemnul se prinde cu un inel de baretă. Însemnul se confecționează din tombac patinat.

Pe avers, este reprezentată imaginea stilizată a compoziției sculpturale a monumentului din Chișinău consacrat eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă, vedere dinspre nord, flancată în partea dreaptă de milesimele „1945 / 2020”, totul în relief. Pe revers, într-o cunună deschisă, formată din două ramuri de laur și șezată în exergă, cu caractere capitale în cinci rânduri este înscrisă legenda: „75 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial”, totul în relief.

medalie 9 maiMenționăm că printre acțiunile dedicate zilei de 9 mai se numără reparația capitală a Complexului Memorial „Eternitate”. Pentru acest lucru, statul va cheltui aproximativ 4 milioane de lei.