Vamă Transnistria

Incident la așa numitul „post de control” cu Transnistria// Gheorghe Cavcaliuc și alți membri CUC, blocați la frontieră

Corina Bezer

Automobilul, în care se aflau membrii delegației Comisiei Unificate de Control din partea Chișinăului, inclusiv colonelul de poliție Gheorghe Cavcaliuc, se deplasa spre orașul Tighina. Fapta a fost comisă de un așa numit „colaborator al serviciului de frontieră al regiunii transnistrene”, care atribuindu-și în mod arbitrar dreptul unei calități oficiale, a blocat, timp de 15 minute, deplasarea automobilului. În felul acesta, s-a încălcat flagrant prevederile art. 166 și 351 Cod Penal al Republicii Moldova.

Acesta a deblocat traseul și a permis deplasarea mijlocului de transport doar după ce a fost avertizat de şeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc și membrul CUC, Eduard Bumbac, dar și copreședintele CUC, generalul Ivan Solonenco, că acţiunea constituie un abuz, pasibil de răspundere conform legislației penale a Republicii Moldova.

IGP consideră acest incident drept o provocare la adresa autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova. IGP a documentat pe parcursul ultimilor ani mai multe incidente provocatoare similare, care au avut loc în aşa numitele „posturi de control transnistrene”, dar și împiedicarea activităţii legale a ofiţerilor Inspectoratului de Poliție Tighina.

IGP recomandă celor care execută, încuviinţează sau ordonă asemenea provocări, să se abţină pe viitor de la comiterea unor astfel de acţiuni abuzive. IGP va întreprinde toate măsurile legale necesare pentru asigurarea respectării legii pe teritoriiul statului şi siguranţei cetăţenilor Republicii Moldova.