ff

(Înregistrare) Probe compromițătoare împotriva lui Bolboceanu, acuzat pentru trădare de patrie

Corina Bezer

În conversație, „oficialul rus” pomenește de un oarecare Serghei (fost asistent al atașatului militar din Ambasada Federației Ruse în Moldova în perioada 2010-2014) și întreabă cum a comunicat Bolboceanu cu acesta. Fostul deputat își amintește și de un oarecare Sașa (Alexandru, fost adjunct al atașatului militar din Ambasada Federației Ruse în Moldova în perioada 2007-2010) despre care povestește că, atunci când se vedeau, consumau o sticlă de vodkă și pe urmă șase halbe de bere. 

În discuția celor doi, Grudin îl întreabă pe Bolboceanu dacă a auzit cineva de întâlnirile lor, iar Bolboceanu îl întreabă pe Grudin dacă a transmis informațiile de la întâlnirile anterioare. Ofițerul GRU îi răspunde afirmativ și îi zice că, atunci când vor ieși din localul în care se aflau, îi va transmite „mulțumirile” de rigoare.

Sursa citată mai scrie că în înregistrare cei doi vorbesc despre situația lui Usatîi [Renato Usatîi – nota red.], subiect în legătură cu care Bolboceanu afirmă că primarul de Bălți și, totodată, liderul Partidului Nostru ar trebui schimbat sau, în cel mai bun caz, trebuie să se retragă însuşi și să numească pe altcineva în fruntea partidului.  

La un moment dat, Grudin îl întreabă pe Bolboceanu pe cine îi cunoaște dintre foștii comuniști aflați în funcții actuale, „spre exemplu din Comisia parlamentară securitate naţională, apărare şi ordine publică”.

Iurie Bolboceanu a fost reţinut în flagrant pe 17 martie 2017, în momentul în care avea o întrevedere cu un ataşat militar al Ambasadei Rusiei la Chişinău, Alexandr Grudin, căruia îi oferea pe parcursul ultimilor ani informaţie de importanţă de stat. Imediat după această situaţie, Chişinăul l-a expulzat din Republica Moldova pe diplomatul rus Alexandr Grudin, alături de alţi patru angajaţi ai Ambasadei ruse. 

Informaţiile furnizate ţineau de strategiile şi tacticile unor reforme legislative naţionale de importanţă majoră acumulate de la figuri politice decizionale, date personale şi vulnerabilităţi ale persoanelor cu funcţii înalte în stat promotoare ale reformelor politice. De asemenea, informaţiile vizau evoluţia tactică a acţiunilor de implementare a Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, informaţii detaliate referitor la intenţiile şi planurile legislative ale grupurilor parlamentare de guvernământ, bazate pe date culese din interiorul formaţiunilor politice.

În luna iunie, acesta a fost eliberat din arest, iar dosarul intentat pe numele său a fost transmis la rejudecare în instanța de fond.