Ion Chicu

Ion Chicu anunţă că va asigura interimatul funcţiei de premier doar până la 31 decembrie

Corina Bezer

“În cadrul discuţiei am oferit şefului statului informaţiile principale referitoare la cele mai importante aspecte ale funcţionării statului, inclusiv situaţia bugetar-fiscală, pandemia, securitatea statului, aspecte legate de reintegrarea ţării, relaţiile cu partenerii de dezvoltare, etc. Am informat Preşedinteşe ţării despre faptul, că Bugetul Public Naţional la sfârşit de an va fi executat la venituri cu un surplus de circa 1,2 mlrd. lei faţă de planul stabilit pentru 2020 (în principal, din contul surplusului la Bugetul de Stat). Deficitul bugetar va fi semnificativ mai mic decât cel planificat – circa 5,5% din PIB (planificat 8%). Până la sfârşitul anului nici o dispoziţie de plată prezentată în Trezoreria de Stat nu va rămâne nefinanţată. Pe conturile Bugetului de Stat va rămâne un sold de circa 2,5 mlrd.lei, mijloace suficiente pentru finanţarea cheltuielilor bugetare (salarii, pensii, etc) pe parcursul lunii ianuarie.
Instituţiile medicale din ţară sunt aprovizionate cu medicamente, echipamente medicale, materiale de protecţie si alte consumabile, necesare pentru tratamentul persoanelor infectate cu COVID19.

Contractul pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova în anul 2021 va fi extins în următoarele zile, iar preţul orientativ în primul trimestru 2021 va fi de circa 120-122$ pentru o mie de metri cubi.

Pe parcursul următoarelor zile instituţiile guvernamentale vor oferi Preşedinţiei si alte informaţii solicitate de Dna Maia Sandu.

Până la 31 decembrie 2020 interimatul funcţiei de prim-ministru va fi asigurat de mine. Tot pînă la 31 decembrie 2020 interimatul funcţiei de Ministru al Sănătaţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministru al Finanţelor şi Ministru al Economiei şi Infrastructurii, va fi asigurat de miniştrii actuali, respectiv Doamna Viorica Dumbrăveanu, Domnul Serghei Puşcuţa şi Domnul Anatol Usatîi. Ceilalţi colegi miniştri vor continua activitatea mai departe.

În final i-am dorit succes Doamnei Preşedinte Maia Sandu, asigurînd-o de toată disponibilitatea mea de a acorda suport, în caz de necesitate”, este mesajul postat de premierul Ion Chicu, care şi-a anunţat demisia ieri.