James Pettit

James Pettit: Există probleme urgente care trebuie rezolvate în Republica Moldova: corupţia şi proasta guvernare

Corina Bezer

„ Accentul trebuie pus asupra oamenilor, dar nu pe partidele politice. Există probleme urgente care trebuie rezolvate: corupţia şi proasta guvernare. Cred că un preşedinte nesusţinut de către partidele de la guvernare va putea să asigure echilibrul politic şi social. Noi sperăm că va fi ales un preşedinte cu idei inovaţionale”, a spus diplomatul american.

James Pettit consideră decizia Curţii Constituţionale privind revenirea la alegerea şefului statului prin vot direct drept una benefică pentru cetăţeni, în pofida faptului că pare a fi una controversată, transmite IPN

„Decizia respectivă oferă un grad de satisfacţie cetăţenilor Republicii Moldova , care vor să-şi aleagă singuri preşedintele. Totodată, alegerea preşedintelui prin vot direct va evita blocajele politice ce ţin de alegerea şefului statului”, a adăugat ambasadorul SUA.

James Pettit a vorbit și despre refuzul CEC de a aproba inițiativa Platformei DA referitoare la referendum și a spus că în acest caz este important să se respecte legea.

 „Există norme constituţionale, prevederi legislative, care trebuie respectate. Am înţeles că problema nu constă în numărul de semnături colectate în total, dar în faptul că trebuiau colectate un anumit număr de semnături din diferite localităţi”, a declarat şeful misiunii diplomatice americane la Chişinău.

Totodată, acesta a mai vorbit și despre furtul de proporţii din sistemul bancar din Republica Moldova și se arată mai pesimist în acest caz, considerând că banii nu vor fi restituiţi în întregime.

„Este clar că aşa o sumă nu a putut fi sustrasă de un singur om. Cred că va fi imposibil ca să fie restituită întreagă sumă. Cel mai probabil va fi restituită o parte din bani, dar va fi foarte dificil”, a opinat James Pettit.