Propaganda rusă

Legea care interzice propaganda rusă în Moldova, promulgată de către preşedintele interimar al ţării, Andrian Candu

Corina Bezer

Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului, propus de către deputații Partidului Democrat și cei ai Grupului parlamentar Popular European, a fost votat repetat joi, 7 decembrie, de către Parlament, în două lecturi. În Codul Audiovizualului sunt incluse noi norme prin care, potrivit autorilor, se asigură protecția consumatorului de informație de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior. Un alt scop evidențiat este neadmiterea  provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva Republicii Moldova.

În lege este prevăzută transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic doar care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Curtea Constituțională a constatat circumstanțele care justifică interimatul funcției de președinte al Republicii Moldova pentru promulgarea legii în cauză în data de 5 ianuarie.