cc

Legea cu privire la controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană a fost promulgată de președintele Poroșenko

Corina Bezer

Potrivit premierului, această lege va permite Republicii Moldova să controleze pe deplin frontiera de stat moldo-ucraineană, inclusiv pe segmentul transnistrean. Totodată, Pavel Filip și Petro Poroșenko au menționat că astfel va fi asigurată o luptă mai eficientă împotriva criminalității și contrabandei la hotar și va spori securitatea regională.

În același timp, drept priorități pentru perioada următoare, Filip și Poroșenko au evidențiat deschiderea podului dintre localitățile Unguri și Boronița și urgentarea procesului de demarcare a frontierei de stat moldo-ucrainene. Oficialii au mai discutat despre activitatea Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare comercial-economică, precum și despre colaborarea dintre autoritățile de profil din cele două țări. Astfel, a fost menționată organizarea, în ultima perioadă, a mai multor întâlniri și negocieri privind subiectele de interes comun de pe agenda bilaterală, în special – protejarea ecosistemului bazinului râului Nistru și proiectul Acordului privind funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean.

Controlul în comun la frontieră a fost început pe 17 iulie 2017 în punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk, aflat pe teritoriul Ucrainei. Legea cu privire la ratificarea Acordului privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene a fost ratificată de Rada Supremă a Ucrainei la 1 martie curent. Intrarea în vigoare a Acordului va permite extinderea controlului în comun la toate punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene.

Amintim că șeful Executivului se află în vizită la Kiev cu ocazia participării la Forumul de securitate.