Corina Fusu si Irina Vlah

Legea Educației Găgăuziei a stârnit discuții aprinse între ministrul Educației și bașcanul Găgăuziei

Corina Bezer

Ministrul Educației a propus crearea unei comisii care să evalueze legalitatea adoptării Codului Educației din regiunea autonomă, care să fie compusă din specialiști de la ministerul Justiției și al Educației, constituționaliști și reprezentanți ai societății civile, înainte ca bașcanul să semneze actul legislativ, informează Realitatea.

Corina Fusu a specificat că proiectul de lege nu a fost discutat în prealabil cu membrii societății civile și nu a fost făcut public înainte să fie adoptat. Aceasta a mai menționat că adoptarea unui alt Cod al Educației în regiunea autonomă contravine legii, deoarece Codul Educației al Republicii Moldova se aplică uniform pe întreg teritoriul statului și nicio autoritate locală nu poate face excepție de la acest regulament.

„Este o situaţie excepţională. Pe 28 aprilie, UTA Găgăuzia şi-a aprobat un Cod al Educaţiei. Acest proiect nu a fost discutat la minister. Proiectul nu a fost plasat pe site, încâlcându-se principiul transparenţei. Să nu se producă o eroare pe care în timp nu o să o putem rezolva. Aceeaşi problemă o avem în regiunea transnistreană care activează după propriul program, iar noi nu putem autentifica documentele absolvenţilor”, a declarat Corina Fusu.

În replică, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a specificat că proiectul a fost discutat în prealabil cu societatea civilă iar Ministerului Educației i-ar fi fost trimisă o copie a proiectului în limba „moldovenească”.

Corina Fusu a specificat la rândul ei că la adresa ministerului nu a venit nicio copie a proiectului dat.

„Declar oficial că nu mi-aţi trimis nimic, nici în rusă, nici română, nici găgăuză”, a declarat Corina Fusu.

Ministrul a mai adăugat că va sesiza și președintele Parlamentului să ia atitudine cu privire la încălcările legislative comise de către autoritățile găgăuze.