Legea Procuraturii a fost modoficată.

Legea Procuraturii a fost modificată. Deputații au votat documentul în a doua lectură

Victoria Muntean

Potrivit modificărilor legislative, candidatul la funcția de Procuror General trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror sau judecător sau 8 ani în funcția de avocat sau ofițer de urmărire penală.

Consiliul Superior al Procurorilor va desfășura interviul candidaților propuși de Ministrul Justiției. Interviul va fi înregistrat în format video și va fi făcut public imediat după finalizarea intervievării ultimului candidat.

În cazul în care Președintele Republicii Moldova va respinge candidatura selectată, Consiliul Superior al Procurorilor va restitui Comisiei de concurs lista candidaților prezentată. În urma înlăturării încălcărilor constatate, Comisia poate prezenta Consiliului Superior al Procurorilor aceeași listă sau o altă listă de candidați din rândul persoanelor care au depus dosarele pentru concurs sau poate decide reluarea preselecției candidaților.

Concursul anunțat anterior de CSP urmează a fi anulat, pentru ca noul procuror general să fie ales după noile modificări făcute la Legea Procuraturii.