Liberali haine populare Parlament

Liberalii au părăsit plenul Parlamentului și au anunțat că nu se vor întoarce până nu va avea loc Unirea

Corina Bezer

Totul după ce acestora li s-a refuzat  sala Legislativului pentru ziua de 27 martie, în vederea organizării unei şedinţe festive dedicate celor 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România.

După ce anterior propunerea liberalilor de a organiza o şedinţa festivă a Parlamentului în contextul celor 100 de ani de la Marea Unire a fost respinsă, astăzi fracţiunea PL a venit cu propunerea ca cel puţin să li se dea lor sala pentru ziua de 27 martie. „PL solicită să oferiţi sala aceasta fracţiunii PL, să organizăm noi o şedinţă dedicată 100 de ani de la unirea Bsarabiei cu România. Eu cred că e corect, noi avem programul nostru, voi aveţi programul dumneavoastră. Sala aparţine tuturor deputaţilor şi noi vom organiza această şedinţă cu invitaţii noştri unde vom aniversa 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România”, a declarat Mihai Ghimpu.

Spicherul Andrian Candu i-a răspuns lui Mihai Ghimpu că nu poate pune la vot această solicitare, fiindcă cereri cu privire la utilizarea sălii de ședințe urmează a fi depuse la Biroul permanent al Parlamentului de către președintele republicii, președintele Parlamentului sau o teime din deputați, iar acest lucru nu s-a întâmplat în acest caz.
„Ce ţine de folosirea sălii plenului pentru tot felul de evenimente, există un regulament şi subiectul nu ţine de plenul Parlamentului, dar ţine de Biroul Permanent. De aceea, această solicitare nu poate fi supusă votului”, a explicat şeful Legislativului.
Mihai Ghimpu l-a acuzat pe Candu că acesta ar fi încălcat şi sfidat Regulamentul Parlamentului, după care liberalii au anunţat că părăsesc şedinţa şi că nu se vor întoarce până nu se produce unirea. 

După plecarea liberalilor a intervenit democratul Marian Lupu: „Așa cum Unirea nu se va produce niciodată, trebuie să înțelegem că colegii noștri ne-au părăsit pentru totdeauna. Să le spunem adio și să ne luăm rămas-bun”. 
În replică, liberal-democrata Maria Ciobanu l-a rugat pe Lupu să nu vorbească în numele tuturor deputaților, fiindcă „unioniști sunt și vor fi mereu în Parlament”.