Ministerul Afacerilor Externe din România

MAE România: „Declaraţiile lui Dodon sunt inadecvate”

Corina Bezer

„MAE a luat notă de declaraţiile preşedintelui Igor Dodon, lansate cu prilejul vizitei la Moscova, pe care le consideră inadecvate şi care nu corespund realităţilor politice şi relaţiilor speciale dintre România şi Republica Moldova. Continuarea procesului de modernizare şi reformă, precum şi împlinirea aspiraţiilor tuturor cetăţenilor Republicii Moldova necesită acţiuni şi atitudini responsabile. Consolidarea durabilă a relaţiilor cu Republica Moldova şi susţinerea fermă a efortului de apropiere de UE în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană constituie pe mai departe o prioritate de prim rang a politicii externe a României”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

În acelaşi timp, Ambasadorul Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan, a publicat, miercuri, o opinie personală în care amintește ”tuturor novicilor în materie de istorie că teritoriul actual al Republicii Moldova a fost rupt în 1812 de la Imperiul Otoman și a fost numit greșit 'Besarabskaia Gubernia' și că Principatul Moldovei a continuat să existe până în anul 1859, când principatele Moldovei, Munteniei și Ardealului s-au unit sub numele de România”. „Principatul Moldovei, cu capitala la Iaşi, a fost entitatea administrativă şi unica entitate LEGALĂ în Imperiul Otoman de la care a fost ruptă în 1812 o parte din Ţara de Sus, Ţara de Jos sş Basarabia – partea respectiva a fost numită greşit Besarabskaia Gubernia, dupa zona de sud a regiunii. Principatele unite își asumă numele de România, luptă de partea Rusiei și devin independente ca România, nume istoric pentru toate 3 regiuni”, şi-a exprimat opinia personală Vlad Lupan.

Reacțiile vin după ce președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, i-a dăruit omologului din Republica Moldova, Igor Dodon, cu ocazia primei vizite a acestuia la Moscova, o hartă a Moldovei „istorice”, pe care Dodon a prezentat-o marți presei ruse, spunând că „jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc”.