Magistrata Marina Rusu, după ce Victoria Sanduța a fost respinsă de CSM: „Această decizie va intra în istorie ca o tentativă de a închide gura judecătorilor care au îndrăznit să critice politicienii”

Ala Găină

„Este un abuz extrem de grav”. Astfel a comentat magistrata Marina Rusu decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a respinge numirea în funcție a judecătoarei Victoria Sanduța până la atingerea plafonului de vârstă. Într-o postare pe facebook, magistrata a declarat că această decizie va intra în istorie ca o tentativă de a închide gura judecătorilor care au îndrăznit să critice politicienii.

„De ce tentativă? Pentru că doresc celui mai curajos și cinstit judecător dintre toți pe care îi cunosc să reușească să anuleze această decizie și să pedepsească pe acei membri ai consiliului care au încălcat grav dreptul garantat de art. 10 CEDO.
Deși judecătorul are obligația de rezervă, în cazurile în care statul de drept, independența justiției și drepturile omului sunt amenințate, judecătorul este OBLIGAT să se exprime, să semnaleze și să își exprime dezacordul și critica față de cei care au creat o astfel de amenințare”, a scris magistrata pe facebook.

Între timp, judecătoarea Victoria Sanduța a venit cu o primă reacție după ce a fost propusă de CSM spre demitere. Ea a declarat că reputația sa este mai importantă decât funcția.

„Vă salut pe toți și vă mulțumesc enorm pentru susținere și apreciere…

Ştiu că aşteptați cu toții o reacție din partea mea, dar am nevoie de câteva zile să procesez cele întâmplate, până atunci vă cuprind strâns”, a scris Victoria Sanduța într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Magistratul Victoria Sanduţa urmează a fi propusă preşedintelui Maia Sandu pentru eliberarea din funcţia de judecător al judecătoriei Chişinău. Se întâmplă după ce cererea acesteia de numire în funcţia de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, a fost respinsă de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Decizia a fost luată în şedinţa Consiliului de luni, 1 iulie. Cu toate acestea, Maria Frunze, membrul CSM a afirmat în cadrul şedinţei, că audierea Victoriei Sanduţa „nu a fost pusă pe picior de egalitate” cu ceilalţi candidaţi.

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) critică procesul de vetting și pre-vetting, în contextul în care magistrata Victoria Sanduța a fost respinsă de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.  Potrivit formațiunii, este incredibil cât de prost inspirată poate fi dorința unor membri ai CSJ sau ai Comisiei de Pre-vetting de a bloca anumiți candidați indezirabili politic.