jj

Mai mulți deputați ai Parlamentului European vin în Republica Moldova pentru a evalua nivelul de realizare a reformelor și utilizare a sprijinului financiar al UE

Corina Bezer

Delegația Parlamentului European, condusă de Laima Andrikienė (Afaceri Externe), Andi Cristea (delegația PE la PAC) și Siegfried Mureşan (Buget) vor evalua eficacitatea utilizării asistenței acordate prin intermediul bugetului UE. Aceasta va acorda o atenție specială implementării Acordului de Asociere UE- Republica Moldova, în contextul viitorului raport parlamentar al Comisiei pentru Afaceri Externe privind stadiul implementării a prezentului acord.

Membrii delegației planifică să se întâlnească cu conducerea Republicii Moldova, cu membrii Guvernului, președinții comisiilor parlamentare relevante, reprezentanții opoziției și societății civile, pentru a discuta progresele înregistrate în realizarea reformelor convenite reciproc, în special a celor legate de statul de drept, buna guvernare, sectorul judiciar și mass-media, precum și evaluarea modului în care lupta împotriva corupției poate fi promovată și mai eficient prin intermediul bugetului UE.

Pe data de 5 aprilie, la sediul Parlamentului Republicii Moldova se va desfășura cea de-a șasea reuniune a Comitetului Parlamentar de asociere UE- Republica Moldova. După întâlnirile din Republica Moldova, deputații europeni din Comitetul pentru Afaceri Externe se vor deplasa în Ucraina pentru o vizită de două zile pentru a face bilanțul implementării Acordului de asociere UE-Ucraina.

La întoarcerea lor, Deputații Europeni ai Comisiilor pentru Buget și Afaceri Externe vor raporta cu privire la rezultatele misiunii în comisiile respective.