De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! 65 de elevi de la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” s-au intoxicat în masă. 20 de copii internați, inclusiv unul la reanimare

Toxiinfecție alimentară în grup la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din municipiul Chișinău. 65 de elevi din clasele a X-XII-a și un angajat al in…

Actualizat acum 5 ore

Maia Sandu a semnat decretul! Judecătoarea Victoria Sanduța, demisă din sistemul judecătoresc după ce a adus critici la adresa guvernării și președintei

Ala Găină

Președinta Maia Sandu a demis șase judecători. Printre aceștia se regăsește Rodica Berdilo, care a anulat rezultatele alegerilor din 2018 pentru Primăria Chișinău, în urma cărora a câștigat Andrei Năstase, dar și Victoria Sanduța, cunoscută pentru că a criticat guvernarea PAS și pe președintele țării.

Conform decretului publicat în Monitorul oficial al Republicii Moldova, judecătorii Rodica Berdilo, Victoria Hadîrca, Irina Păduraru, Eugen Popovici, Victoria Sanduța și Svetlana Tizu părăsesc sistemul judecătoresc.

Decretul intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. El poate fi contestat în instanța de judecată.

Amintim, magistrata Victoria Sanduța a fost respinsă de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

„Este un abuz extrem de grav”. Astfel a comentat magistrata Marina Rusu decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a respinge numirea în funcție a judecătoarei Victoria Sanduța până la atingerea plafonului de vârstă. Într-o postare pe facebook, magistrata a declarat că această decizie va intra în istorie ca o tentativă de a închide gura judecătorilor care au îndrăznit să critice politicienii.

Între timp, deputata PAS, Olesea Stamate susține că membrii Consiliului Superior al Magistraturii au acordat prea multă atenție la postările de pe Facebook ale magistratei Victoria Sanduța, în contextul în care s-a discutat numirea până la plafon. „Acestea sunt, mai degrabă, niște aspecte de disciplină și trebuie examinate prin prisma respectării eticii și disciplinei judecătorului, decât prin prisma exercițiului care a avut loc. Mi s-a părut un pic exagerat”, a menționat deputata PAS la emisiunea „Rezoomat”.