Parlamentul Republicii Moldova

Mâine va avea loc Reuniunea Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova

Corina Bezer

Subiectele discutate de europarlamentari și deputații din Parlamentul Republicii Moldova vor viza cooperarea dintre UE și Republica Moldova, stadiul actual al implementării Acordului de Asociere, precum și asistența macro-financiară, acordată țării noastre de UE. Parlamentarii se vor mai referi la reformele din domeniile justiției, combaterii corupției, administrației publice, electoral, respectării drepturilor omului și a libertăților fundamentale, în special libertatea mass-media. În cadrul reuniunii va avea loc și un schimb de opinii despre situația din sistemul bancar, precum și despre cooperarea cu societatea civilă în implementarea agendei de reforme.

La încheierea dezbaterilor, membrii Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova vor adopta declarația finală a celei de-a 4-a reuniuni, care va conține o serie de recomandări adresate autorităţilor Republicii Moldova și Comisiei Europene. Copreședinții Comitetului Parlamentar de Asociere, Mihai Ghimpu și Andi Cristea vor face declarații pentru presă luni, 22 mai, începând cu ora 18.00. 

Președintele Parlamentului Andrian Candu va participa la începutul lucrărilor Comitetului Parlamentar de Asociere.

Din componența delegației Parlamentului Republicii Moldova în cadrul Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova fac parte deputații Mihai Ghimpu, Igor Vremea, Iurie Leancă, Ion Balan, Oxana Domenti, Tudor Deliu, Victor Mîndru, George Mocanu, Sergiu Sîrbu, Andrei Neguța, Grigore Novac și Corneliu Padnevici. Delegația Parlamentului European este formată din eurodeputații Andi Cristea, Andrzej Grzyb, Knut Fleckenstein, Miapetra Kumpula-Natri și Rebecca Harms.

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova se reuneşte de două ori pe an, alternativ la Bruxelles şi Chișinău.