De Ultimă Oră

Speranță pentru Ucraina! Congresul SUA a aprobat ajutorul militar de 61 de miliarde pentru Ucraina

Pachetul de ajutor militar pentru Ucraina în războiul său de apărare cu Rusia, de aproximativ 61 de miliarde de dolari, a fost aprobat, sâmbătă seară, d…

Actualizat acum 17 ore

Mâna dreaptă a lui Dodon, Corneliu Furculiță, învinuit de îmbogățire ilicită

Veronica Țurcanu

Deputatul socialist Corneliu Furculiță a fost audiat vineri, 29 iulie, de procurori în calitate de învinuit în cadrul unui dosar penal pornit pe faptul îmbogățirii ilicite. Informația a fost confirmată de către procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale.

„În cadrul audierii deputatul vizat a pledat nevinovat, refuzând de a face declaraţii referitor la circumstanţele cazului investigat. În privinţa acestuia a fost luată măsura procesuală de constrângere sub formă de obligarea de a se prezenta la Procuratură. Urmărirea penală este în curs de desfăşurare, la finalizarea căreia vom reveni cu informaţii suplimentare”, a declarat procurorul responsabil de comunicare cu mass-media al PG, Mariana Cherpec.

În cunoscută înregistrare video în care Vladimir Plahotniuc îi transmite lui Igor Dodon o pungă neagră în care se presupune că erau bani, fostul şef al statului le spune să o transmită „lui Cornel”, avându-l în vedere pe Corneliu Furculiţă.

Corneliu Furculiţă este singurul politician care la moment figurează oficial ca proprietar și beneficiar al unor posturi de televiziune. Este vorba despre posturile afiliate socialiştilor, NTV Moldova și Exclusiv TV.

Compania Exclusiv Media SRL, care deține licența pentru cele două posturi TV, este administrată de soția lui Corneliu Furculiță, Ludmila Furculiță, iar ca fondator figurează o firmă deținută de aceasta, Poliactiv SRL.

Firma mai deține și publicația periodică de limbă rusă „Аргументы и Факты в Молдове”. Exclusiv Media SRL este vizată în așa-numitul „dosar Bahamas”. Prin intermediul acesteia au fost oferite împrumuturi de sute de mii de lei mai multor membri și simpatizanți ai PSRM care, ulterior, au făcut donații pentru campania electorală a lui Igor Dodon, la prezidențialele din 2016.

În gestiunea Procuraturii Anticorupţie se află un dosar penal în care firma lui Furculiţă este învinuită de spălare de bani.

Corneliu Furculiţă a declarat încă în luna mai a anului curent că deţine informaţii că pe numele său şi a unor membri ai familiei sale s-ar fabrica dosare.

„Spre deosebire de alți demnitari de la guvernare, care toată viața au fost funcționari publici și acum trăiesc în case luxoase scrise pe părinți, eu și familia mea am activat în sectorul privat, contribuind prin impozite la bugetul țării și continui să fac acest lucru în prezent. Astfel le doresc succes procurorilor în munca lor fără sorți de izbândă, dar ar fi de dorit să se concentreze pe adevăratele dosare, care au prejudiciat statul de milioane”, a declarat Corneliu Furculiță.

Anterior, liderul unionist Vlad Bilețchi a cerut Procuraturii Generale să-i ridice imunitatea deputatului socialist Corneliu Furculiță și efectuarea perchezițiilor la domiciliul acestuia în renumitul dosar “kuliok”. La rândul său, Procuratura a refuzat să inițieze percheziții, motivând că nu există temei în acest sens.