Ministerul Apărării, după investigația privind Igor Gorgan: “Nu vom permite ca Armata Națională să fie folosită de trădători de țară împotriva interesului național”

Adrian Sirbu

“Nu vom permite ca Armata Națională să fie folosită de trădători de țară împotriva interesului național”. Este reacția Ministerului Apărării după investigația referitoare la fostul Șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, general de brigadă Igor Gorgan.

Potrivit instituției, fostul comandant al Armatei Naționale, general de brigadă Igor Gorgan a fost demis din funcție în anul 2021 de președinta Maia Sandu, inclusiv la propunerea ministrului apărării Anatolie Nosatîi.

Toate informațiile care au apărut în investigație sunt atent verificate și analizate de specialiștii noștri în cooperare cu alte instituții ale statului.

Ministerul Apărării acordă o atenție maximă oricărui subiect ce ține de securitatea națională și va sancționa cu strictețe orice abatere de la lege comisă de angajații săi.

Armata Națională a demonstrat în ultimii doi ani că este hotărâtă să întărească sectorul de apărare pentru a asigura pacea în Republica Moldova și siguranța cetățenilor.

Nu vom permite ca Armata Națională să fie folosită de trădători de țară împotriva interesului național. Armata Națională se subordonează nemijlocit Comandantului Suprem al Forțelor Armate și servește Patria”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării.

Publicația de investigații rusească The Insider a primit acces la corespondența Telegram a fostului șef al Statului Major al Republicii Moldova Igor Gorgan cu curatorul său GRU, colonelul rus Alexei Makarov. 

Potrivit datelor, Gorgan a raportat rușilor în mod regulat despre situația politică internă din Moldova și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării: „Legătura  cu informatorul moldovean” a funcționat în Statul Major până la sfârșitul anului 2021, atunci când noul președinte Maia Sandu l-a demis din funcție. Folosind vechile sale legături în Ministerul Apărării al Moldovei, Gorgan rămâne un informator important pentru GRU.

Președinția a venit cu o reacție după ce publicația de investigații The Insider a scos la iveală faptul că fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei moldovenești, Igor Gorgan, a jucat rolul de informator al GRU și „vindea” Moscovei secretele de stat. Potrivit Președinției, distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase.