Moscova insistă pe reluarea grabnică a formatului de negocieri „5+2” și acordarea unui „statut special garantat” Transnistriei

Redacția Liber TV

Moscova își dorește reluarea cât mai grabnică a negocierilor în formatul „5+2” și insistă pe subiectul acordării unui „statut special garantat” pentru regiunea transnistreană.

„Federația Rusă este garantul reglementării transnistrene. Acest statut impune o mare responsabilitate, iar partea rusă acționează cu deplină conștientizare a acestui lucru. Poziția noastră oficială a fost exprimată clar de șeful statului rus (Vladimir Putin – n.r.). Vom promova în continuare căutarea unei soluții echitabile a problemei reglementării transnistrene, realizarea unor acorduri privind acordarea unui statut special, de încredere, garantat pentru Transnistria, cu respectarea suveranității și asigurând integritatea teritorială a Republicii Moldova. Acum nu m-aș grăbi să evaluez activitatea dialogului în formatul „5 + 2”, având în vedere întârzierea îndelungată a reluării acestuia. Federația Rusă mai contează pe continuarea rapidă a negocierilor privind reglementarea transnistreană”, a declarat ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, într-un interviu pentru agenția rusă RIA Novosti.

De asemenea, Vasnețov și-a exprimat regretul că dialogul politic moldo-rus și cooperarea în cadrul CSI „au fost suspendate în ultimul an”, aceasta fiind „alegerea Chișinăului”. În context, acesta s-a arătat nemulțumit vizavi de „declarațiile frecvente ale Chișinăului că un statut neutru nu oferă aceleași garanții de securitate fără armele NATO”.

„Rusia este unul dintre garanții procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană, iar misiunea rusă de menținere a păcii în Transnistria ajută de peste 30 de ani la menținerea păcii pe malul Nistrului. Desigur, nu putem decât să fim deranjați de recentele declarații frecvente ale Chișinăului că un statut neutru nu oferă aceleași garanții de securitate fără armele NATO. Totuși, poziția de neintervenție a fost cea care a dat anumite asigurări de calm în regiune pe fondul conflictului transnistrean nerezolvat. Provocările de anul trecut de la Tiraspol, în care clădirea administrativă a fost bombardată și turnul aruncat în aer, demonstrează clar că orice forme militariste duc la o amenințare la adresa securității și stabilității. Pacea în epoca modernă se realizează prin dialog, nu prin confruntare”, a mai spus acesta.

Menționăm că, anterior, atât președinta Maia Sandu, cât și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, au anunțat că negocierile în formatul „5+2” nu vor fi reluate atât timp cât Ucraina este atacată militar de Federația Rusă, state care au statut de mediatori în problema transnistreană. Mai mult, oficialii de la Chișinău s-au pronunțat pentru modificarea acestui format după încheierea războiului ruso-ucrainean.