Ion Chicu

Moțiunea împotriva Guvernului Chicu a căzut. Ion Chicu rămâne premier până cel puțin în toamnă

Corina Bezer

„Eu de regulă nu trebuie să caut mult prin buzunare ca să spun ce cred. Acum recunosc: îmi este foarte dificil să vorbesc. Vreau să vă spun că, indiferent de votul dvs., atâta timp când suntem la ministerele respective nu vom admite deteriorarea situaţiei. Încerc să înţeleg ce au văzut cetăţenii acestei ţări la televizor. Să ne fie ruşine pentru ce am arătat noi astăzi aici, indiferent ce doctrine avem, ce declaraţii am făcut. Vă aparţine decizia”, a declarat Ion Chicu înainte ca moţiunea de cenzură să fie supusă votului. 

La ședință nu a lipsit haosul și scandalul. În timp ce Ion Chicu prezenta raportul de activitate al Guvernului, criticând totodată guvernul condus de Maia Sandu, opoziția PPDA și PAS a început să tropăie și să strige „Mincinosul”. Ulterior, Zinaida Grecianîi a anunțat pauză timp de 30 de minute. Asta după ce deputații din opoziție au protestat față de declarațiile premierului, iar cei din Partidul Socialiștilor au venit să-i liniștească. S-au început discuții aprinse și deputații au fost la un pas să se încaiere.

ff

ffDeputatul PAS Mihai Popșoi a declarat într-un briefing de presă că va solicita ca presa să aibă acces în sala de ședințe a parlamentului. Președinta parlamentului a spus, însă, că presa are sala sa de unde poate urmări evenimentele. Serviciul de pază al legislativului nu a permis jurnaliștilor să intre în sala de ședințe. De aici și până la haos a fost doar un singur pas. Angajații SPPS au îmbrâncit reprezentanții presei, dar și au închis ușa de la sala de ședințe a Parlamentului. 

Președinta parlamentului a propus ca în sala de ședințe a parlamentului să fie permis accesul a câte unui singur operator de la fiecare televiziune acreditată. Majoritatea deputaților a susținut inițiativa.

Amintim că Biroul permanent al parlamentului a decis desfășurarea pentru ziua de 20 iulie a ședinței plenare a parlamentului și examinarea moțiunii de cenzură contra guvernului. Asta în pofida faptului că în dimineața de 20 iulie reprezentanții Partidului „ȘOR” au anunțat că doi dintre deputații fracțiunii parlamentare au fost testați pozitiv cu COVID-19 și că și alți parlamentari prezintă simptome specifice coronavirusului.

Platforma Demnitate și Adevăr a inițiat o moțiune de cenzură contra guvernului Chicu, care a fost semnată și de deputații din PAS, precum și de deputatul neafiliat Octavian Țîcu. Și grupul parlamentar Pro Moldova, precum și Partidul „ȘOR” au anunțat că vor susține demiterea guvernului Chicu. Potrivit legislației, pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, iar guvernul să fie demis, este nevoie de votul majorităţii deputaţilor aleşi, adică cel puțin 51 de voturi.

În timpul ședinței legislativului s-au desfășurat două proteste: unul în afara clădirii parlamentului și altul organizat de jurnaliști, care au cerut să fie lăsați în sala de ședințe.