Natalia Gavriliţa, aşteptată la Berlin în legătură cu refugiaţii din Ucraina

Victoria Muntean

Premierul moldovean Natalia Gavrilița merge la Forul European al donatorilor în legătură cu fluxul de refugiați din Ucraina, care va avea loc la Berlin în data de 5 aprilie.

În ajun, şefa Guvernului moldovean va vorbi la Fundaţia Konrad-Adenauer despre efortul autorităţilor şi al societăţii pentru gestionarea situaţiei de criză. Evenimentul va începe la ora 20:30 (ora Chişinăului) şi va fi transmis live pe pagina web a instituţiei, www.kas.de .

Reacția Republicii Moldova la exodul refugiaților din țara vecină a trezit admirația întregii lumi. Cu doar 2,6 milioane de locuitori, Republica Moldova a primit într-un timp foarte scurt sute de mii de refugiați, cel mai mult pe cap de locuitor din Europa. În circumstanțe de force major, autoritățile au gestionat reușit transportarea, cazarea, alimentarea și, în genere, îndestularea cu toate cele necesare a oamenilor scăpați de urgia războiului. Atât mărturiile refugiaților, cât și aprecierile date de forurile internaționale de specialitate, arată că moldovenii au făcut față provocării, care încă nu a luat sfârșit.

Conferința internațională a donatorilor Moldovei la Berlin este organizată de România, Germania și Franța, cu sprijinul Fundației Conrad Adenauer.