NATO

NATO susţine integritatea teritorială a Republicii Moldova

Corina Bezer

Declaraţia a fost făcută la o întrevedere cu ministrul afacerilor externe şi integrării europene Andrei Galbur, în cadrul unei vizite efectuate la Cartierul general al Alianţei Nord-Atlantice.  În cadrul întrevederii, a fost efectuat un schimb larg de opinii pe marginea agendei de cooperare a Republicii Moldova cu NATO, o atenţie aparte fiind acordată mersului implementării obiectivelor fixate în Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP).

Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow a reiterat, de asemenea,  disponibilitatea Alianţei de a oferi în continuare expertiza şi asistenţa necesară în promovarea reformelor, în special vizând modernizarea sectorului de securitate şi apărare al Republicii Moldova. Totodată, A. Vershbow a apreciat contribuţia Republicii Moldova la consolidarea stabilităţii şi securităţii europene, în particular, prin detaşarea contingentului militar  la operaţiunea KFOR din Kosovo. 

Cei doi interlocutori au remarcat importanţa instituirii la Chişinău a unui birou de legătură cu NATO, implementării Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare, precum și continuarea cooperării în domeniile comunicării strategice și securității cibernetice.