Mergi la conținut

O delegație a Parlamentului Europeană vine în R. Moldova pentru a descuta despe impctul războiului din Ucraina

Victoria Muntean

O delegație de opt deputați ai Comitetului pentru Dezvoltare din cadrul Parlamentului European (PE) va efectua o vizită de trei zile în R. Moldova, începând de miercuri, 15 iunie. Aceștia vor evalua impactul umanitar al războiului din Ucraina.

Delegația, condusă de președintele Comisiei pentru Dezvoltare Tomas Tobé (PPE, SV), va călători în R. Moldova pentru a evalua situația refugiaților care sosesc și rămân în țară după ce au fugit de invazia rusă în Ucraina. Ei vor evalua, de asemenea, răspunsul umanitar finanțat de UE și implementat de agențiile ONU și ONG-urile locale și internaționale.

Pe parcursul vizitei, grupul de europarlamentari se va întâlni cu reprezentanți ai delegației UE la Chișinău, precum și cu reprezentanți ai statelor membre UE care lucrează în R. Moldova, precum și cu parteneri ai organizațiilor internaționale și ONG-urilor care lucrează pe partea privind situația umanitară din R. Moldova. Aceștia vor purta discuții cu Igor Grosu, Președintele Parlamentului R. Moldova, și cu șefii comisiilor parlamentare ale R. Moldova pentru securitate națională, apărare și ordine publică, protecție socială, sănătate și familie, drepturile omului și relațiile interetnice.

Călătoria oficialilor europeni în R. Moldova vine ca urmare dupa  vizita din aprilie 2022 a deputaților europeni ai Comisiei pentru Afaceri Externe în R. Moldova și discursului președintelui R. Moldova, Maia Sandu, în plenul Parlamentului European din mai.

Din delegație vor face parte: Tomas TOBÉ, Chair (EPP, SV); Mónica Silvana GONZÁLEZ (S&D, ES); Rasa JUKNEVIČIENĖ (EPP, LT); Janina OCHOJSKA (EPP, PL); Frances FITZGERALD (EPP, IE); Karsten LUCKE (S&D, DE); Stéphane BIJOUX (Renew, FR); Gianna GANCIA (ID, IT).