AUR

O noua victorie AUR: Ministrul Agriculturii retrage ordinul care limitează la 5 numărul de porci ce pot fi crescuți în gospodărie

Corina Bezer

”Ordinul de care vorbim este un proiect de ordin, el nu are niciun efect. Am vrut doar să provoc o discuție legată de problema creșterii porcului în România și de problema pestei porcine africane, o problemă pe care lumea nu vrea să o abordeze. În vigoare este Ordinul domnului Daea, Ordinul 538, care conține exact aceleași prevederi: că se pot crește pentru consum propriu doar 5 porci în gospodărie. Acest Ordin a avut efect zero. Nu s-a întâmplat nimic nici cu relansarea creșterii porcului, nici cu stoparea pestei porcine”, a declarat Oroș.

La rândul său, deputatul AUR Daniel Rusu a spus acest ordin „duce la nimicirea totală a micilor producători din România, respectiv dispariția micilor gospodării țărănești, precum și a exploatațiilor mijlocii cu efective de 30-130 de capete”.

Adrian Oroș a spus că va retrage Ordinul 24 privind reglementarea tipurilor de exploatații de porci de pe teritoriul României și va lăsa instituțiile abilitate să-și facă treaba.

„Eu voi milita în continuare pentru relansarea creșterii porcului și pentru respectarea normelor de biosecuritate și protecția celor care lucrează corect și cresc animale în mod corect. Acest Ordin pe care l-am pus în dezbatere, dacă nu este urmat de niște legi care au putere mult mai mare și dacă acele legi nu sunt aplicate de către instituțiile care au în fișa postului treabă cu prevenirea răspândirii bolilor, Ordinul va rămâne fără obiect. (…) Nu voi ceda în fața samsarilor, care au reușit să distorsioneze mesajul dat de fapt de acest Ordin”, a mai spus ministrul Agriculturii.