Observatori internaţionali

Observatori internaţionali: alegerile s-au desfăşurat democratic, dar cu lacune în legislaţie

Corina Bezer

Potrivit observatorilor internaţionali, alegerile prezidenţiale din acest an s-au desfăşurat în conformitate cu normele democratice. Cu toate acestea, există unele lacune în legislaţia electorală, care au lăsat loc unor condiţii preferenţiale candidaţilor în ceea ce priveşte finanţarea campaniei.

Legislaţia electorală lasă loc unor condiţii preferenţiale candidaţilor nominalizaţi de partidele politice în ceea ce priveşte finanţarea campaniei, dar şi în ceea ce priveşte termenele contradictorii de înregistrare a candiaţilor şi începere a campaniei propriu-zise. Acestea au dus la situaţii în care unii candidaţi şi-au început campania electorală înaintea celorlalţi, a declarat DRITA TAULLA, observator internațional. 

Potrivit experţilor, Codul Electoral încă nu este clar în reglementările cu privire la diverse aspecte ale finanţării campaniei candidaţilor, iar sancţiunile aplicate de Comisia Electorală Centrale au fost ineficiente.

Comisia Electorală Centrală a aplicat sancţiunile pentru încălcările comise în campanie într-un mod inconsistent, iar deciziile nu au prezentat suficiente raţionamente juridice cu privire la impunerea uneia sau alteia dintre sancţiuni. Suplimentar, Comisia Electorală Centrală nu a dispus de fonduri suficiente şi resurse umane pentru a verifica în mod corespunzător finanţarea campaniei electoral, a declarat PETER NOVOTNY, observator internațional. 

 Precizăm că turul 2 al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe data de 13 noiembrie, în cadrul căruia Maia Sandu şi Igor Dodon se vor duela pentru fotoliul de preşedinte.