OSCE

OSCE: „Dorim un dialog transparent şi constructiv în cadrul întrevederilor 5+2”

Corina Bezer

Reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Austriei pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Wolf Dietrich Heim, a prezentat astăzi totalurile vizitei sale în Republica Moldova. Reprezentantul OSCE a specificat că a avut întrevederi la Chişinău şi Tiraspol cu toate părţile implicate în reglementarea conflictului transnistrean. „Sunt optimist că vom avea o bună înţelegere cu toţi partenerii şi cu toate părţile implicate în vederea desfăşurării formatului 5+2 din cadrul conflictului din Transnistria”, a declarat Wolf Dietrich Heim, reprezentantul special din partea OSCE. 

Ambasadorul a reiterat faptul că îşi doreşte ca întrevederile din formatul 5+2 să fie deschise şi transparente, iar pentru acest lucru, OSCE va menţine abordarea stabilită pe parcursul anilor trecuţi. Oficialul a mai declarat că la moment părţile sunt preocupate de elaborarea agendei pentru întâlnirea din formatul 5+2, în cadrul căreia vor fi abordate subiecte din sfera economică, a comunicaţiilor, a transporturilor, precum şi problema şcolilor cu grafie latină.

„Preşedinţia din partea Austriei a OSCE pentru anul 2017 acordă o prioritate sporită în vederea soluţionării conflictului transnistrean. Preşedintele în exerciţiu din partea Austriei va vizita Republica Moldova peste două săptămâni şi în cadrul acestei vizite va avea întrevederi la Chişinău şi Tiraspol. Vizita va avea loc pe 3 şi 4 februarie”, a adăugat oficialul. 

Precizăm că reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Austriei pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim, a întreprins o vizită oficială la Chișinău și Tiraspol în perioada 17-20 ianuarie curent, în cadrul căreia a avut întrevederi cu speakerul Andrian Candu, prim-ministrul Pavel Filip, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Lilian Darii. De asemenea, Reprezentantul special s-a întîlnit, la Tiraspol, cu liderul regiunii, Vadim Krasnoselski, șeful aşa-numitului soviet suprem Alexandr Șcerba, și reprezentantul politic interimar din partea regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev.