Parlamentul României

Parlament nou-ales al României se reunește luni, la convocarea președintelui

Corina Bezer

Ședințele vor fi prezidate de cel mai în vârstă deputat, respectiv de cel mai în vârstă senator, asistați de cei mai tineri 4 deputați sau senatori, în calitate de secretari.

În aceste prime reuniuni nu pot avea loc dezbateri parlamentare, constituindu-se comisiile de validare compuse din 30 de deputați, respectiv 15 senatori, conform configurației politice a fiecăreia dintre camere.

Aceste comisii vor verifica dacă alegerea noilor parlamentari s-a realizat cu respectarea prevederilor legii electorale și vor întocmi rapoartele de validare. Comisiile de validare pot recomanda și invalidarea mandatului unui parlamentar în cazul în care au fost constatate nereguli.

Ulterior, deputații și senatorii ale căror mandate au fost validate vor depune jurământul.

Camera Deputaților și Senatul sunt considerate legal constituite după validarea a două treimi din mandatele de deputați, respectiv al senatorilor și după depunerea jurământului de către aceștia. Parlamentarii care refuză depunerea jurământului sunt considerați invalidați.

După constituirea legală a Camerei Deputaților și Senatului, se aleg președinții celor două foruri legislative și ceilalți membri ai Birourilor permanente – vicepreședinții, secretarii și chestorii. De asemenea, se prezintă grupurile parlamentare și se alcătuiesc comisiile parlamentare, potrivit configurației politice a fiecărei Camere.

Alegerea președintelui Camerei Deputaților și, respectiv, al Senatului are loc prin vot secret, cu buletine de vot. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales președinte al forului legislativ candidatul care a întrunit votul majorității deputaților, respectiv senatorilor prezenți.

Biroul permanent al Camerei Deputaților și, respectiv, al Senatului se formează în urma negocierilor dintre liderii grupurilor parlamentare, respectându-se configurația politică, listele urmând să fie supuse la vot secret cu bile.

În urma scrutinului din 6 decembrie, au fost aleși în total 466 de parlamentari – 330 de deputați și 136 de senatori, conform listelor transmise de Biroul Electoral Central.

PSD deține 47 mandate la Senat și 110 mandate la Camera Deputaților, PNL – 41 la Senat, respectiv 93 la Camera Deputaților. Alianța USR PLUS are 25 de mandate la Senat și 55 la Camera Deputaților, iar Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – 14 la Senat și 33 la Camera Deputaților. UDMR a obținut 9 mandate la Senat și 21 la Camera Deputaților.

De asemenea, 18 mandate de deputat au fost atribuite reprezentanților minorităților naționale.