Parlamentul Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova CONDAMNĂ atacurile Federației Ruse

Corina Bezer

Pentru inițiativă au votat deputații PD, PPEM, PLDM, PL și cei neafiliați. Declarația vorbește despre hărțuirea continuă a oficialilor moldoveni de către Federația Rusă și imixtiunea agresivă a acestui stat în politica moldovenească. Totodată, în act se precizează că Republica Moldova este gata să se așeze la masa negocierilor împreună cu înalți oficiali ruși, pentru a găsi soluții la aceste probleme.

„Parlamentul Republicii Moldova declară îngrijorarea față de intensificarea atacurilor la adresa securității informaționale a țării noastre de către Federația Rusă, lansate prin intermediul unor televiziuni de la Moscova, dar și a unor instituții media din Republica Moldova. Atacurile vizează denigrarea Republicii Moldova, a unor instituții și a unor oficiali, dar cel mai grav este că vizează denigrarea cetățenilor țării”, se menționează în textul Declarației. 

În același timp, liberalii au propus completarea Declarației cu condamnarea acțiunilor provocatoare realizate de trupele ruse în stânga Nistrului, inițiativă care însă nu a fost acceptată. Iar liberal-democrata Maria Ciobanu, a precizat că declarația nu este credibilă din moment ce holding-ul media al liderului PD, Vlad Plahotniuc, a retransmis programe rusești. Cu toate acestea, aceștia au votat pentru condamnarea Federației Ruse, în pofida disputelor care s-au iscat în plenul Parlamentului.

„Aceste aplicații cu antrenarea structurilor de forță ale regimului separatist de la Tiraspol se petrec cu frecvență sporită, inclusiv conform informațiilor oficiale de pe pagina Ministerului Apărării Federației Ruse”, a declarat liberalul Roman Boțan. 

„Cetățeanul statului Republica Moldova nu trăiește într-o tundră. El vede seară de seară cine transmite canalele rusești”, a precizat Maria Ciobanu. 

„Noi suntem foarte consecvenți în ceea ce facem. Noi am fost alături, împreună cu dvs atunci când am votat sistemul mixt, pe care dvs ulterior l-ați trădat. Și noi am continuat să fim consecvenți cu sistemul mixt și am molipsit și pe alții după cum vedeți”, a răspuns Președintele Parlamentului, Andrian Candu. 

Documentul adoptat astăzi de parlamentarii moldoveni face apel către înalții decidenți politici ai Federației Ruse să intervină pentru a stopa toate aceste abuzuri și campanii de denigrare a Republicii Moldova, stoparea oricărei forme de sprijinire a partidelor politice de la Chișinău, menționând că finanțarea lor din surse externe este ilegală, la fel ca și susținerea lor prin alte modalități. Amintim că deputații din Duma de Stat a Federației Ruse au adoptat pe 24 ianuarie, o declarație cu privire la inadmisibilitatea discriminării mass-media ruse în Republica Moldova. Documentul a fost votat de 424 de parlamentari. Astfel, legiuitorii ruși au îndemnat Organizația Națiunilor Unite, Consiliul Europei și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa să dea o notă legii anti-propagandă, adoptate în Republica Moldova.