Pavel Filip

Pavel Filip: Până în aprilie sper că vom relua negocierile în formatul 5+2 pentru rezolvarea conflictului transnistrean

Corina Bezer

Potrivit premierului, șefia OSCE este deținută de către Gernamia, iar Republica Molsova trebuie să profite la miximum această șansă.

„O să vă spun care sunt așteptările noastre. Am avut o discuție cu reprezentanții OSCE. Anul acesta avem o șansă deosebită, deoarece șefia OSCE este peluată de către Germania, o țară puternică, și ar fi păcat să nu utilizăm această oportunitate. În discuții se va depune efort ca până la sfârșitul lunii martie să fie o întrunire în formatul „3+2”, după care spre sfârșit de luna aprilie să avem și o întâlnire în formatul „5+2”. Eu sunt încrezut că vor fi realizate”, afirmă Filip.

Filip a adăugat că la ședința s-a mai discutat despre problema transportului, dar și accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari și activitatea școlilor din regiunea transnistreană cu grafie latină. 

„Aici este foarte important să nu admitem provocări, sau dacă există probleme, acestea trebuie să fie discutate cu toate părţile implicate. Trebuie să continuăm dialogul pe toate temele prioritate, cele ce ţin de libera circulaţie a cetăţenilor şi transportului, cum rezolvăm problema accesului la terenurile agricole a locuitorilor raionului Dubăsari, precum şi problematica şcolilor cu predare în grafia latină”, a precizat prim-ministrul Pavel Filip.

Amintim că mâine, 2 martie 2016, se împlinesc 24 de ani de la izbucnirea conflictului transnistrean.