Pirkka Tapiola

Pirkka Tapiola nesatisfăcut de implementarea reformelor în Republica Moldova

Nicolae Sîli

„Reformele care s-au implementat, nu au adus rezultate conform așteptărilor populației. Noi am creat un cadru foarte mare pentru reforme care ar au deschis piața pentru UE, care ar fi putut aduce investiții, dar vedem că aceste investiții nu vin. Noi cu toții știm ce trebuie de făcut. Aștepările noastre sunt foarte clare și sunt indicate în concluziile Consiliului Europei. Acum trebuie să examinăm minuțios implementarea Foii de Parcurs, ceea ce nu s-a realizat până acum să se facă: cum ar fi lupta cu corupția. Multe procese au fost pornite, dar și mai multe ar fi putut fi pornite. Dacă va fi încheiat un contract cu FMI, urmează să vedem când vor fi puse în aplicare reformele făcute”, a menționat Tapiola.

Întrebat de ce nu a fost de acord ca Partidul Liberal să aducă un procuror european, Pirkka Tapiola a zis:

„Pentru că trebuie să vă aparțină unele reforme. Unele persoane, chiar și de peste hotare, nu ar schimba situația, trebuie schimbat sistemul. Reformele nu pot fi aduse din afară”.

Totodată, întrebat de ce UE nu poate să fie mai dură cu Republica Moldova și să facă ceva mai concret ca țara noastră să nu fie un stat captiv, Tapiola a spus că Moldova este o țară independentă și trebuie să răspundă singură de deciziile sale, însă s-a obișnuit ca cineva din afară să vină să facă mai bine în țară.

Cu referire la ideea de a anula regimul liberalizat de vize în UE pentru Moldova, în cazul în care nu se schimbă situația în țară și nu se implementează reforme, Pirkka Tapiola a răspuns:

„Nu văd ziua închiderii regimului liberalizat de vize. Noi deschidem, nu dorim să închidem”. 

Sursa: Realitatea.md